Case: Orwaks balpressar effektiviserar avfallshanteringen hos XL-BYGG

IMG_1672_webb

[hscp class=”ingress”]XL-BYGG är en kedja av omkring 100 fristående byggvaruhandlare runt om i Sverige. I hälsingländska Ljusdal finns en stor XL-BYGG-handel med ett heltäckande sortiment inom bygg, färg och järnhandelsvaror. Under 2013 utvecklades den från en liten järnhandel till en fullfjädrad bygghandel, där en duo av Orwaks balpressar nu bidrar till en effektiv avfallshantering. Samtidigt flyttade verksamheten till nya lokaler på 2300 m2, varav butiksytan är 1200 m2. Konceptet är ”allt under ett tak” för kundernas bekvämlighet och det har satsats mycket på att skapa en trevlig och inbjudande miljö i butiken.  [/hscp]

Virkesplast och wellpapp

I en verksamhet som denna ansamlas självklart mycket emballage som behöver hanteras på ett rationellt sätt. Ute i trähallen anhopas plast från virkespaketen och då vart och ett av dessa emballage är 7 x 3 m, blir det snabbt skrymmande med all plast, om det inte finns en komprimeringslösning. Varorna till butiken levereras främst i wellpappkartonger och tidigare kastades både plast och wellpapp i öppna containrar på bakgården. Nu har XL-BYGG i Ljusdal istället investerat i två balpressar från ATS-Orwak. “Det fungerar klockrent och båda maskinerna har otroligt bra kapacitet.” Olle Olmårs, ägare till XL-BYGG i Ljusdal.

I trähallen hanterar balpressen av modell Compact 3115 effektivt virkesplasten. Det är en av Orwaks allra minsta balpressar, men den har ändå god kapacitet för den plast som samlas i verksamheten. Maskinen har en korsbindningsfunktion som passar utmärkt för att skapa fasta balar även av expansivt material. I lagret till butiken står modell Power 3325 – en balpress som på ett smidigt sätt tar hand om all wellpapp vid uppackningen av nya varor. Olle Olmårs kommenterar: ”Det här är en mycket bättre lösning logistiskt! Innan samlades material på hög inomhus och personalen var sedan tvungen att med jämna mellanrum bära ut det till containrarna på gården”.

Sparar dyra transporter

Före investeringen i bal-pressarna var det kostsamma transporter av okomprimerat restmaterial. Minskade avfalls-hanteringskostnader, tidsvinst för personalen och mer fri yta på lagret är några av fördelarna med balpressarna. På bakgården står nu några betydligt mindre containrar för resterande små restfraktioner av bland annat plåt och träspill. Dessa containrar kan enkelt transporteras med eget fordon till närmaste återvinningsanläggning.

Sökte kvalitetsprodukt

Olle Olmårs sökte efter komprimeringslösningar på Google och valde Orwak som etablerat kvalitetsvarumärke:

”Vi är mycket nöjda! Jag fick god vägledning av säljaren och känner mig trygg med att ha gjort ett bra val och ett bra köp.”

Läs hela caset om XLBYGG här!