BRF Tegskiftet bytte till Molok

MolokDomino Brf Tegskiftet

Brf Tegskiftet ligger i norra delarna av gemytliga Landskrona, endast några kilometer från Öresund. 192 lägenheter fördelade på 3 fastigheter finns i denna HSB-förening. Christer Andersson som är vicevärd sedan ett antal år tillbaka var delaktig under processen när föreningen skulle byta avfallslösning.

Vid varje trappuppgång fanns ett soprum med sopkaruseller. Dessa ersattes senare av sopkärl på 660 liter. Kärl som rullades ut varje måndag. De tömdes och sedan rullades de tillbaka in i soprummet igen. En process som återkom varje vecka, året om.

– Det var riktigt svinigt, det var lingonsylt och filmjölk som skvätte ner överallt, berättar Christer med ogillande röst. Har fortsätter att förklara att de även hade återvinningsgårdar med plank på gårdarna. Trots att de var låsta såg det fruktansvärt ut.
– Man kan åka 10 mil och köpa en stor TV men när kartongen ska slängas kan man inte köra 3 km för att slänga kartongen i närmaste återvinningsstation. Då trycker man istället ner den i kärlet som då blir fullt. Det såg alltid väldigt illa ut.

MolokDomino – den bästa lösningen för källsortering

Styrelsen i BRF Tegskiftet insåg att behovet att ändra på detta var påtagligt. Christer blev ansvarig, för att förbättra den befintliga avfallslösningar. Han läste på i ämnet och besökte flera mässor. På Bostadrättsmässan i Malmö träffade han Lars Ekberg i San Sacs monter.

Christer berättar att han tyckte att San Sacs erbjudanden var mycket intressanta och fastnade främst för MolokDomino. Lars gav ett seriöst intryck och visade stor kunskap och tog bland annat med oss till Helsingborg och visade hur en förening där hade löst sina avfallsproblem. De hade valt MolokClassic för hushålls- och matavfall och MolokDomino för källsortering.Christer framförde sedan Lars förslag till styrelsen och de godkände lösningen. Bygglovsansökan skickades in och ganska snart var behållarna nedgrävda.

”Inte längre några mjölkpaket bredvid.
Allt är snyggt och trevligt nu.”

Det har blivit billigare.

-Vi la hur mycket tid som helst på att hålla rent och rulla fram och tillbaka kärlen. Nu slipper vi den hanteringen. Inte längre några mjölkpaket bredvid. Allt är snyggt och trevligt nu. Vi sparar massor med tid och har definitivt minskat kostnaderna, förklarar Christer.

Föreningen sorterar de vanligaste återvinningsfraktionerna.

Bruna påsen används för matavfall och den behållaren töms en gång i veckan men under sommartid är tömningarna tätare för att minska risken för lukt. Hushållsavfallet töms varannan vecka. Övriga fraktioner såsom metall-  pappers- och plastförpackningar, glas samt tidningar hämtas en gång i månaden.

LÖSNINGAR SOM KÖPTES IN
TILL FÖRENINGEN

MolokClassic 5m3
för hushållsavfall

Biomolok 750 liter
för matavfall

MolokDomino 5m3
för pappersförpackningar 1/1

MolokDomino 5m3
Tidningar 1/3
Plastförpackningar 2/3

MolokDomino 5m3
Färgat Glas 1/3
Ofärgat Glas 1/3
Metallförpackningar 1/3

Snyggt och trevligt

Både de boende och styrelsen är mycket nöjda med investeringen. Alla tycker att det ser snyggt och trevlig ut nu. Det är inga problem alls att gå ut och slänga sina sopor. Avfallsstationerna är placerade i riktning åt det hållet man går, mot parkeringarna eller busshållplatserna. Om det är dåligt väder är inte heller det något problem då man endast behöver gå ca 15 meter från ytterdörren till närmaste Molok.

Några korta frågor till Christer:

Vilka är fördelarna med Molok?
-Molok var ett system som passade oss, helt enkelt. Eftersom de inte är så höga ger det en god översikt i området och samtidigt som volymen är bra utan att ta en massa markyta. Du kan inte trycka ner en hel kartong i öppningen, utan måste skära ner den, svarar Christer och ser väldigt nöjd ut. Det är inte längre någon som slänger något på marken bredvid eftersom det är öppna ytor runt om behållarna. Sorteringen har blivit mycket bättre och så ser de ju bra ut.

Vilka tips kan du dela med dig av till andra Bostadsrättsföreningar?
-Placera avfallsstationen så nära entrédörrarna som möjligt, för att få bäst effekt. Framförallt i rätt riktning åt det hållet folk rör sig. De boende är positiva till vår nya avfallslösning.

Ladda ner caset som pdf: Kundcase Brf Tegskiftet